Esther Scholten schrijft ook recensies over andere door Scholten Uitgeverij gepubliceerde boeken. 
U vindt enkele van deze recensies op deze pagina

Recensies door Esther

Met terugwerkende kracht - Ida Schutter

Op de achterflap staat: Het verlangen om te willen LEVEN in plaats van te overleven is groot. Na compleet vastgelopen te zijn, zoekt Ida hulp om zich te kunnen ontworstelen aan een traumatisch verleden, waarbij gereformeerde religie en verdeeldheid in het gezin een fundamentele rol speelden. Vele jaren zoekt ze allerlei vormen van hulp en therapie, maar het blijft tobben met haar gezondheid en haar functioneren. Hulp zoeken bij God is een ondenkbare gedachte. Hij heeft die ellende allemaal maar toegestaan en toebedeeld. Of toch niet? 

Als na zevenendertig jaar en met de rug tegen de muur uiteindelijk een zoekende en boze worsteling met 'deze' God begint, staat haar leven door een onverwachtse aanraking van Hem totaal op z'n kop. Er komt een wonderbaarlijk en heftig proces op gang van bevrijding en herstel. Ida vindt eindelijk haar eigen unieke identiteit, talenten en gaven. God blijkt juist een krachtige, persoonlijke en liefdevolle relatie. Het ontdekken van de geestelijke dimensies en principes die schuilgaan achter het zichtbare leven geven haar eindelijk antwoorden op veel 'waarom' vragen. 'Met terugwerkende kracht' is een zeer openhartig en confronterend levensverhaal waarin de auteur dwars door alles heen tot LEVEN komt.

“Met terugwerkende kracht” is de biografie van Ida Schutter, het verhaal dat haar levensloop beschrijft. Het woord leven is tekenend voor deze auteur. God heeft alles in de hand en zo blijkt dit ook maar eens temeer uit het verhaal van Ida. Het verhaal is meeslepend, aangrijpend en intens. Helder en beeldend geschreven.   

Ik vind het verhaal van de diepe transformatie van overleven naar leven geleid door de Levendmakende Geest zo krachtig beschreven dat de pure liefde van God sprekend wordt. Ik zou het boek aan iedereen aanraden als opbouwend, maar ook aan mensen die in een genezingsproces zitten of een periode van vermoeidheid en geestelijke strijd ingaan of ervaren hebben. 

Ida is een beeldend schrijfster en ik kan niet wachten om meer van haar te lezen. 

“Met terugwerkende kracht” is verschenen via Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl maar natuurlijk ook verkrijgbaar via Bol.com en uw lokale boekhandel.

Over grenzen - Natasja Vermoten-Schreuder

Twee Roemeense zigeuners. Twee totaal verschillende levens. De achttienjarige Ryan droomt al jaren van het verlaten van Roemenië terwijl de even oude Rayhala amper over de grenzen van haar dorp komt. De een gedreven door ambitie, de ander geen leven buiten het moederschap. Dan komt er een dag dat voor beiden het leven drastisch verandert en niets meer is wat het lijkt.

Over grenzen is een intrigerend verhaal over mensenhandel en gedwongen prostitutie. Het is een verhaal dat je hart verscheurt en meesleept in een bizarre werkelijkheid. Toch klinkt er ondanks alle ellende toch hoop door in dit verhaal over een Roma meisje. Ik vind het verhaal realistisch geschreven maar wel bizar. Het geeft wel weer dat vrouwen in het buitenland vaak niets te zeggen hebben en niet over hun eigen lot kunnen beslissen maar gehoorzaam dienen te zijn. 

Ik vind de verhaallijn heel goed opgebouwd en ik zou het boek aanraden aan mensen die een oordeel hebben over dames in de prostitutie maar ook aan mensen die zich niet kunnen voorstellen hoe het in een land als Roemenië eraan toegaat. En eerlijk, dit had ik ook niet kunnen bedenken. 

“Over grenzen” is uitgegeven via Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl en ook te koop via Bol.com en natuurlijk uw eigen plaatselijke boekhandel. Van harte aanbevolen!

Verborgen bloesem - Jolanda de Faria

Hannah vertrekt na het tragische einde van haar relatie naar het Zeeuwse dorpje Westhoeck om daar een frisse start te maken. Ze wordt daar positief ontvangen en neemt haar intrek in het arbeidershuisje van Irene waarbij zich een leuke vriendschap ontwikkelt tussen de beide dames. Via Irene komt ze met allerlei leuke mensen in aanraking. Toch drijven er wolken boven deze zonnige tijd in Westhoeck door het verleden dat Hannah eerst zal moeten verwerken. Of het Hannah zal lukken en hoe dit proces verloopt leest u in het boek. 

“Verborgen bloesem” is een goede titel voor een heerlijk boek. Ik heb het boek als prettig leesbaar ervaren. Het boek is op een sprekende manier geschreven waardoor je helemaal in het verhaal zit. Het speelt zich als het ware af voor mijn eigen ogen. Meegezogen in het verhaal is het bijna onmogelijk om niet mee te leven met de jonge Hannah die worstelt met haar gevoelens. Ik vind het boek een mooie opbouw hebben qua verhaallijn en de afloop is ook niet vanzelfsprekend. 

Ik zou het boek zeker aanraden onder andere aan iedereen die worstelt met het onderwerp vergeving en genade. 

Wilt u het boek kopen? “Verborgen bloesem” is uitgegeven door Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl

De scherven van mijn vader - Leonie Bouwman

“De scherven van mijn vader” is een boek dat gaat over het leven van Leonie. Al op jonge leeftijd krijgt Leonie te maken met verliezen. De moeder van Leonie heeft een bijzondere voorgeschiedenis, zij  heeft namelijk een Jappenkamp overleefd en de vader van Leonie is een man met zeer weinig empathie. 
Hij vindt zichzelf heel belangrijk. Zijn vrouw daarentegen en zijn kinderen zijn voor hem niet heel relevant, behalve als het gaat om momenten waarop hij kan opscheppen. Macht, status en ego zijn voor haar vader belangrijk. Liefdevolle momenten komen er in het boek nauwelijks voor, behalve waar het gaat om de Hemelse Vader en haar eigen gezin. Haar geloof in een vader wordt opgebouwd door God in het leven van Leonie. 

Ik vind het boek helder geschreven, met een goede verhaallijn. Het drama van de jeugd van Leonie is niet te zwaar om te lezen door de manier waarop het boek geschreven is, namelijk met anekdotes die je van moment tot moment aan het lachen maken. Het verhaal verschijnt op mijn netvlies zodra ik begin te lezen, zo beeldend is de schrijfstijl van Leonie. Hierdoor roep ik dingen over haar vader om op andere momenten te bulderen van het lachen. Ik ervaar dat als prettig. 

“ De scherven van mijn vader” is een boek dat veel herkenning zal oproepen bij mensen die iemand kennen met een narcistische persoonlijkheid. Het boek kan mede door het geloof en de openheid van Leonie ook tot steun zijn voor mensen die in een positie zitten samen te leven met een persoon met narcisme. 

“De scherven van mijn vader” is verschenen via Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl  en natuurlijk verkrijgbaar via Bol.com en uw plaatselijke boekhandel.

God bestaat echt - Corina Schipaanbod & Natasja Verhagen

“God bestaat echt!” is het levensverhaal van Natasja. Het is een verhaal dat de gebrokenheid van de wereld heel goed in beeld brengt. Het leven van Natasja is getekend door verkrachting, afwijzing, schuld en schaamtegevoelens en rouw. Het beeld dat Natasja heeft van God wordt ingekleurd door de manier hoe zij over haar aardse vader denkt tot zij ontdekt dat dit een verkeerd beeld is. Gaandeweg haar leven maakt zij een diepe bekering door wanneer God haar laat zien dat Hij echt bestaat. 

Op de achterflap staat: “ Misschien herken je deze onderwerpen in je eigen leven. Juist daarom is mijn verhaal van belang, zodat je hoort wat God in mijn leven doet,” zegt Natasja. “Doordat ik God leerde kennen, kon ik mijn ervaringen verwerken en draag ik slechts littekens mee.”

Het verhaal van Natasja is een heftig verhaal dat een boeiende transformatie weergeeft. Verder vond ik het een intens verhaal. Soms dacht ik: ” Tjonge er lijkt geen einde te komen aan jouw ellende.” Heel goed vond ik de manier hoe Natasja de namen van God gebruikt als verlossing voor haar lijden. Hoe de namen van God haar houvast bieden en hoe zij dit via dit boek ook als een reddingsboei aan anderen probeert te geven. Minder goed vond ik de tijdslijn/opbouw van het verhaal, ongeveer vanaf hoofdstuk 6. Vanaf dit moment moest ik moeite doen om het te begrijpen waar het daarvoor volkomen helder was en ik letterlijk meegezogen werd in haar voelbare pijn. 

Bevind jij je in een situatie waardoor je gevoelens ervaart van schuld, schaamte en diepe pijn? Lees dan ook het boek “God bestaat echt!” Het kan misschien jou ook helpen. “God bestaat echt!” is een goed boek voor een bewogen pastoraat die haar wortels vindt in een rauw, pijnlijk levensverhaal. Tegelijkertijd een geweldig getuigenis!    

“God bestaat echt!” is uitgegeven door Scholten Uitgeverij en ook verkrijgbaar via Bol.com.

Het bevrijde hart - Marijke van Dijk

Erwin trouwt met de mooie Kirsten, terwijl haar hart bij Marius ligt. Jaren later komt hij om en wordt Kirsten de hulp van haar voormalige  schoonmoeder Lenie. Op een slechte dag worden zij overvallen, misbruikt en breekt Lenie, haar voormalig schoonmoeder haar heup waardoor zij in het ziekenhuis belandt. Zij kan een poosje niet alleen wonen wanneer zij moet herstellen van de operatie. Een van de kinderen van Lenie besluit daarom dat het beter is voor alle partijen als Kirsten voorlopig bij Lenie intrekt om voor haar te zorgen. Maar, of dat nu wel zo handig is?

Het boek “ Het bevrijde hart” heeft een spannende opbouw en een verrassend plot. Je wilt graag doorlezen en de afloop kennen en weten hoe het de sleutelfiguren zal vergaan. 

Knap vind ik hoe de auteur zich ingeleefd heeft in de diverse personages al had ik persoonlijk de karakters van de dochters nog wel wat meer uit de verf willen zien komen. 

Ook bij de uitwerking van de ontknoping had ik nog wel wat meer afwisseling willen zien in de uiteenzetting over de profielen van de daders.

Ik vind het een vijfsterren boek en ik kijk uit naar meer werk van Marijke van Dijk. Ik zou dit boek zeker aanraden aan mensen die in een relatie zitten met iemand die een narcistische persoonlijkheid hebben en ik denk dat zij er zich in zullen herkennen. 

Het is zeker wel een boek waar mensen hun hart aan kunnen ophalen. Tot slot, ik kijk uit naar een vervolg waar de persoon Lou de hoofdrol speelt. Wordt vervolgd? 

“ Het bevrijde hart” is verkrijgbaar via Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij, Bol.com en natuurlijk uw plaatselijke boekhandel.